Ομάδα Δράσης Γκέοργκ Μπύχνερ – Εξέγερση. Τώρα

Ομάδα Δράσης Γκέοργκ Μπύχνερ

»Εξέγερση. Τώρα.«
Frankfurter Rundschau (2010)

Πανεθνικό κάλεσμα: „Να σταματήσουμε αυτούς που ευνοούνται και κερδοσκοπούν από την κρίση“

Κυριαρχεί ταξικός πόλεμος. Είναι αλήθεια. Αλλά είναι η δική μου η τάξη, η τάξη των πλούσιων, αυτή που έχει κηρύξει τον πόλεμο. Και κερδίζουμε.“ Warren E.Buffett, (ο διάσημος πολυεκατομμυριούχος), 2005

Ταξικός πόλεμος -αυτό ήταν κάτι που περισσότεροι ούτε ήθελαν να ακούσουν ούτε ήθελαν να καταλάβουν. Αλλά άρχισαν να το νοιώθουν. Όπως στις άλλες χώρες της Ευρώπης έτσι και εδώ οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, η περιστασιακή εργασία γίνεται κανόνας, ο τομέας του βασικού μισθού, η αρχή „φτώχια με εργασία“, εξαπλώνεται, τα ωράρια εργασίας επιμηκύνονται και η ζωή συρρικνώνεται.

Τα κέρδη σημειώνουν έκρηξη, οι αποδόσεις στην οικονομία αυξήθηκαν 15-20 τοις εκατό. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ. Κέρδη από 50 ως 150 τοις εκατό μέσα σε λίγα λεπτά δεν ήταν κάτι το σπάνιο. Ο επιχειρηματικός κόσμος ζούσε μέσα στη χλιδή.  Και πανηγύριζε.

Ύστερα ήρθε η χρεωκοπία των πρώτων τραπεζών, που έπεσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα, μια αλυσιδωτή αντίδραση που απείλησε με κατάρρευση ολόκληρο τον καπιταλισμό. Οι απολογητές της „ικανότητας αυτοϊασης της αγοράς“ σιώπησαν και το κράτος ανέλαβε την διάσωση του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα, μια επιχείρηση που στοίχισε πάνω από 500 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Τώρα όλα αυτά τα δισεκατομμύρια Ευρώ που σπαταλήθηκαν για την επιβίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης προσπαθούν να τα μαζέψουν από τους μισθωτούς και τους άνεργους. Σε όλες σχεδόν τις χώρες του Ευρώ επιβάλλονται θεραπείες σοκ και προγράμματα λιτότητας. Γιατί οι κυρίαρχες τάξεις, σε ένα τουλάχιστον συμφωνούν: όσο αυτοί, που καλούνται πάντα να ματώσουν για εμάς, κάθονται ήσυχα, εμείς δεν χρειάζεται να πληρώσουμε ούτε δεκάρα για την κρίση μας.

Η μαύρο-κίτρινη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κατά 80 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το 37% των προγραμματισμένων ‘εξοικονομήσεων‘ αφορούν στον κοινωνικό τομέα. Η συζήτηση για το αν οι περικοπές αυτές είναι κοινωνικά ζυγιασμένες είναι περιττή. Τίποτα δεν χρειάζεται να αναλυθεί, τίποτα δεν χρειάζεται να εξηγηθεί περισσότερο. Ας σταματήσουμε επιτέλους να γκρινιάζουμε για την κοινωνική ισοπέδωση και την κοινωνική βαρυχειμωνιά. Ας σταματήσουμε τις απειλές που ποτέ δεν έχουνε συνέχεια. Έχει έρθει η ώρα της δράσης.

Καλέστηκαν δυο μεγάλες διαδηλώσεις, με σύνθημα „δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση σας“ στο Βερολίνο και την Στουτγάρδη στις 12 Ιούνη. Στην πράξη, η κινητήρια δύναμη για την οργάνωση της κινητοποίησης αλλά και οι αντιπαραθέσεις μέσα στις συλλογικότητες που καλούσαν στις διαδηλώσεις και η εξέλιξη αυτών των ίδιων των διαδηλώσεων καθορίστηκαν πολύ περισσότερο από την πολιτική στασιμότητα παρά από κάποια έλλειψη ενθάρρυνσης ή κάποιας κατανοητής πολιτικής προοπτικής.

Όλοι ξέρουμε ότι το σύνθημα „δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση σας“ έχει ξεπεραστεί εδώ και πολύ καιρό από την ίδια την πραγματικότητα . Αν θέλουμε να πάρουμε αυτόν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή στα σοβαρά θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα από το να κατεβάζουμε απλά πολύ κόσμο στους δρόμους. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, να αφήσουμε τις συμβολικές κινητοποιήσεις πίσω μας και να φροντίσουμε έτσι ώστε ο φόβος να μετακομίσει στην άλλη πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να αλλάξει ο άνεμος κατεύθυνση, έτσι ώστε η φωτιά να αντί να καίει τις καλύβες μας να αρχίσει να πυρπολεί τα παλάτια των ίδιων των εμπρηστών.

Οι αφορμές περισσεύουν. Οι προσκλήσεις δεν λείπουν. Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτή: „Εξέγερση. Τώρα! Πότε αν όχι τώρα; Ποιός αν όχι εμείς; Το πρώτο καθήκον των πολιτών μετά την ανακοίνωση του μαύρο-κίτρινου πακέτου περικοπών ονομάζεται: Εξέγερση τώρα! (…) Στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια τους κοινωνικά αδύναμους. Αυτοί που έχουν τα λιγότερα, καλούνται να συνεισφέρουν τα περισσότερα. Ας λένε ότι θέλουν για δικαιοσύνη και ισοκατανομή η Merkel και ο Westerwelle. Λένε ψέματα. Ακόμα χειρότερα: το ξέρουν κιόλας ότι λένε ψέματα„. (FR vom 8.6.2010)

Ας πάψουμε να σπαταλάμε τον χρόνο μας με όλο και πιο μακρόσυρτες αναλύσεις. Αυτό που προέχει τώρα είναι να δώσουμε σε αυτή την οργή μια κατεύθυνση, έναν προορισμό, μια ελπίδα -για να μην κατασπαράξει αυτή η οργή εμάς τους ίδιους, για να πάψει να καθορίζει την καθημερινότητα μας η ατομική μας λιποθυμία.

„Δεν είμαστε πια τα ΑΤΜ σας“

Προτείνουμε, στα πλαίσια μια κοινής δράσης μιας πανεθνικής καμπάνιας, τον αποκλεισμό για μια εργάσιμη ημέρα των κεντρικών καταστημάτων δύο „συστημικών τραπεζών“, της Deutsche Bank και της Commerzbank στη Φρανκφούρτη. Ο στόχος μας είναι να σταματήσουμε την λειτουργία τους και να γυρίσουμε τα πανηγύρια τους ανάποδα. Η απαίτησή μας είναι απλή: να πληρώσετε εσείς τα δισεκατομμύρια που έχει κοστίσει η κρίση σας. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε σε ησυχία: θα επιστρέψουμε ξανά και ξανά, σε διάφορα μέρη, στις πιο ακατάλληλες ώρες και στις πιο ακατάλληλες περιστάσεις.

Προφανώς ένα πανεθνικό κάλεσμα δεν αρκεί ούτε για να ειπωθούν ούτε για να γίνουν τα πάντα. Αλλά είναι μια αρχή, ένα σήμα, με στόχο μέσα στο επόμενο διάστημα κάθε μέρα και σε κάποια πόλη μια τράπεζα με ‚συστημικό κίνδυνο‘ να βρίσκεται πολιορκημένη. Ο δρόμος είναι μακρύς και ανοιχτός και οδηγεί από τις τράπεζες και την συμμετοχή τους στις μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι τα πολιτικά  τους „επιτελεία“, τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης.

Για να τα πετύχουμε αυτά χρειαζόμαστε ένα κοινό σήμα εκκίνησης. Χρειαζόμαστε υπομονή και επιμονή. Και ένα γενικό σχέδιο, μια ιδέα που θα δίνει δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Χρειαζόμαστε ένα γενικό σχέδιο που θα χαράζει ένα δρόμο, παρακάμπτοντας τόσο τις ακίνδυνες και χωρίς συνέχεια διαδηλώσεις στους δρόμους όσο και τις γενικές απεργίες και τις εξεγέρσεις που μένουν στη σφαίρα της φαντασίας. Και χρειάζεται να τον ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.

Είμαστε πεισμένοι ότι εδώ στην Γερμανία αυτό που λείπει δεν είναι ούτε οι αναλύσεις ούτε οι προτροπές -είτε αυτές επιδιώκουν να „διορθώσουν“ είτε να ξεπεράσουν τον καπιταλισμό. Η ορθότητα όλων αυτών των αναλύσεων και των προτροπών δεν πρόκειται να διαπιστωθεί ούτε στα χαρτιά ούτε στα συνέδρια. Θα διαπιστωθεί στην πράξη, με μια κοινωνική διαδικασία που θα μετατρέπει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε πρωταγωνιστές της δράσης. Αν καταφέρουμε, χτίζοντας μια μεγάλη συμμαχία, να αναποδογυρίσουμε τα σημάδια των καιρών, να προκαλέσουμε τον φόβο σε αυτούς που χρόνια τώρα όχι μόνο παίζουν αλλά και κερδοσκοπούν πάνω στον δικό μας φόβο, τότε θα έχουμε αρκετό καιρό στη διάθεσή μας για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τα επόμενά μας βήματα. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου δράσης προτείνουμε τα παρακάτω κεντρικά αιτήματα:

  • Άμεση επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
  • Φορολόγηση όλων των περιουσιών άνω του 1 εκατομμυρίου Ευρώ με συντελεστή 5%
  • Άμεση εφαρμογή των αιτημάτων για αυξήσεις 500 Ευρώ στα επιδόματα Hartz IV-Eckregelsatz, ελάχιστη ωριαία αμοιβή 10 Ευρώ και εργάσιμη εβδομάδα 30 ωρών χωρίς περικοπή στα μεροκάματα.

Οργανωτικά προτείνουμε να προσανατολιστούμε  στο μοντέλο της κινητοποίησης της Δρέσδης τον Γενάρη του 2010 ενάντια στους νεοναζί. Είναι μια καλή αφετηρία που δίνει τη δυνατότητα στην αποφασιστικότητα και την ευρύτητα, τη ριζοσπαστικοποίηση και την μαζικότητα να συνυπάρχουν χωρίς αντιπαραθέσεις. Ένα μοντέλο που ήταν ορατό από πολλούς στο Heiligendam το 2007, αποτελεσματικό στη Δρέσδη το 2010 και το οποίο θα είναι υπεύθυνο για μια νέα ποιότητα της αντίστασης στις προγραμματισμένες ήδη κινητοποιήσεις ενάντια στις μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων Castor τη χρονιά που διανύουμε.

Σαν ημερομηνία για την κεντρική κινητοποίηση στην Φρανκφούρτη προτείνουμε το Φθινόπωρο του 2010. Παρακαλούμε να μας στείλετε την συγκατάθεσή σας ή τις αντιρρήσεις. Μια συναίνεση, όσον αφορά στο γενικό σχέδιο και όχι στις λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να συζητήσουμε.

Προκαταβάλλοντας την συναίνεση σας θα θέλαμε να σας καλέσουμε στο συνέδριο δράσης που οργανώνουμε το Σάββατο 21 Αυγούστου στην Φρανκφούρτη.

Παρακαλούμε τις οργανώσεις, τις ομάδες αλλά και τους μεμονωμένους αγωνιστές που στηρίζουν αυτό το κάλεσμα να στείλουν μήνυμα στην ακόλουθη διεύθυνση:

ag_georg.buechner@yahoo.de

Για να γυρίσει ο άνεμος

Φρανκφούρτη, Ιούνης/Ιούλης 2010

Web: http://www.georg-buechner.org/

E-Mail: wolfwbox-mail@yahoo.de

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s